ProTV despre ICDEAPA. Monitorizarea calității apei

Inovație în domeniul acvaculturii românești, la Galați. Cum este monitorizată calitatea apei din bălți

Tehnologia folosită este similară cu cea din tele-medicină. Este singurul sistem de diagnoză și a fost dezvoltat cu fonduri europene.

În mod obișnuit, pentru culegea datelor din fermele piscicole, pe teren s-ar fi deplasat o comisie. Acum, la baltă sunt doar doi oameni, iar imaginile sunt transmise live specialiștilor aflați într-un centru de comandă. Imaginile le permit specialiștilor să vadă exact ce-i sub apă și să facă estimări asupra producției de pește dintr-o fermă piscicolă. Tehnologia poate să transmită date inclusiv despre calitatea apei, cu ajutorul unei sonde. Coordonarea se face numai din centrul de comandă. În cazul în care sunt identificate nereguli, probele sunt analizate în laboratoarele Institutului Piscicol.

Elena Mocanu, șef de laborator: „Se realizează analize bio-chimice atât pe peștele pe care-l obținem din mediul natural, cât și pe cel din acvacultură. Este vorba de peștele proaspăt sau peste procesat, când spun „procesat” mă refer la conserve și semiconserve – și, nu în ultimul rând, se fac și analize pe furaje”.

Centrul de consultanță în domeniul acvaculturii și pescuitului din Galați a fost înființat cu bani europeni. Investiția depășește 630.000 de lei.

Neculai Patriche, directorul Institutul Piscicol Galați: „Importantă este că fermierul ia măsură acum! Nu merg, prelevez probe de apă, de pește, de nămol și așa mai departe, vin cu ele în laborator, durează 3, 4, 5, 8 zile. Văd că acolo am o problemă, știu eu, de o dezvoltare a algelor albastre, și, a doua zi, rămâne fără materialul biologic”.

Sistemul este funcțional și a fost testat deja în mai multe ferme piscicole din țară. Pentru studii aprofundate, sondele, care costă aproximativ 70.000 de lei bucata, pot fi lăsate în bazine și jumătate de an, timp în care transmit date despre calitatea apei din minut în minut.

Sursa: Pro TV
Etichete: galati, peste, balti, acvacultura,
Dată publicare: 12-05-2020 20:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Facebook

ANUNȚ IMPORTANT!

În contextul sanitar creat de pandemia de COVID-19, accesul în incinta sediului I.C.D.E.A.P.A. Galați, va fi permis conform legislației în vigoare doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile prin intermediul certificatului digital al UE privind  COVID-19, care va fi scanat de personalul propriu al instituției, sau persoanelor care fac dovada unui rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecția  cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau a unui rezultat negativ certificat  al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de  48 de ore.