Protejăm împreună sturionii și biodiversitatea Dunării. Populare la Isaccea

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați (I.C.D.E.A.P.A. Galați) are plăcerea de a anunța finalizarea cu succes a activității de populare a fluviului Dunărea cu puiet de sturioni, desfășurată în data de 30 august 2024, la km 100 al fluviului Dunărea, în dreptul localității Isaccea.

Rezultatele Evenimentului
În cadrul acestui eveniment, organizat în colaborare cu WWF România, au fost eliberați în apele Dunării un număr total de 370 pui de nisetru și 940 pui de păstrugă, având dimensiuni cuprinse între 18 și 23 cm. Materialul biologic eliberat provine din genitori de generație F1, din speciile Acipenser stellatus (Pallas, 1771) și Acipenser gueldenstaedtii (Brandt & Ratzeburg, 1883).

Importanța Evenimentului
Acțiunea de populare a sturionilor reprezintă un pas semnificativ în eforturile continue de conservare și protecție a acestor specii emblematice, contribuind la refacerea populațiilor naturale de sturioni din fluviul Dunărea.

Deasemenea reprezintă o componentă esențială a proiectului de cercetare ADER 12.1.1., care urmărește conservarea potențialului genetic al speciilor de pești de importanță economică și ecologică. Acțiunile de cercetare care au stat la baza acestui eveniment au fost realizate cu ajutorul infrastructurii dezvoltate prin proiectul „Modernizare Sistem Pilot de Cercetare-Dezvoltare pentru Reproducere Artificială și Dezvoltare Postembrionară a Speciilor de Pești cu Valoare Economică” (SMIS 152947). Acest proiect a fost finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (DGP AM POPAM) prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.

Acțiunea „Vino şi botează-ţi sturionul!” a marcat Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării și la ea au participat elevi ai liceului teoretic Constantin Brătescu Isaccea, liceului tehnologic Simion Leonard din Lucavița precum și elevi ai școlii gimnaziale Traian Coșovei din Somova care și-au ales și denumit sturionii la eliberarea lor în Dunăre. Au participat aproximativ 100 de elevi și cadre didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Facebook

ANUNȚ IMPORTANT!

În contextul sanitar creat de pandemia de COVID-19, accesul în incinta sediului I.C.D.E.A.P.A. Galați, va fi permis conform legislației în vigoare doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile prin intermediul certificatului digital al UE privind  COVID-19, care va fi scanat de personalul propriu al instituției, sau persoanelor care fac dovada unui rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecția  cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau a unui rezultat negativ certificat  al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de  48 de ore.